یکی از فرضیات دانشمندان برای عدم وجودت حیات و سردی مریخ، از بین رفتن میدان مغناطیسی مریخ در حدود ۴.۲ میلیارد سال قبل است. درواقع بدون میدان مغناطیسی مریخ، بخش زیادی از جو مریخ بهتدریج در اثر بادهای خورشیدی از بین رفته است.
حال تیمی از محققان ناسا میگویند، هنوز شانسی برای حفاظت از بخشهای سالم جو مریخ وجود دارد. این محققان پیشنهاد نصب یک سپر مغناطیسی در نقطه لاگرانژی L1 مریخ را دادهاند تا با ایجاد میدان مغناطیسی مصنوعی، امکان منحرف کردن بادهای خورشیدی و دیگر تشعشات کیهانی وجود داشته باشد.
شبیهسازی محققان حتی نشان میدهد، بهاینترتیب، حتی جو مریخ میتواند بهقدری ضخیم شود که امکان ذوب دیاکسید کربن موجود در قطب شمال سیاره را فراهم کند و اثرات گلخانهای آن میتواند؛ موجب ذوب یخها و به جریان افتادن دوباره اقیانوسهای مریخ شود. با توجه به این سناریو جالبتوجه، لازم به گفتن نیست که شرایط آینده مریخ، میتواند برای کاوشگران آینده سیاره سرخ بسیار مساعدتر باشد.
اجرای این طرح آنطور که به نظر میرسد، غیرعملی نیست. درواقع محققان پیشازاین ساخت و توسعه سازههای بادی را آغاز کردهاند که مگنتوسفر لازم برای این کار را ایجاد میکند. بزرگترین چالش برای اجرای این طرح پیشنهادی، تنها زمان است.
درحالیکه نصب این سپر اثری نسبتا سریع بر روی تشعشعات کیهانی سیاره دارد، اما هنوز بهدرستی مشخص نیست، ضخیم کردنجو و افزایش دمای سطحی مریخ، به چه میزان زمان نیاز دارد. درواقع، سپر مغناطیسی نیازمند نوعی زمینی سازی (فرایندهایی همچون ایجاد اتمسفر، گرم نگهداشتن اتمسفر و جلوگیری از دست رفتن اتمسفر و نشت آن به فضای بیرونی) است که حتی یک تغییر نسبتا سریع در آن، به دههها زمان نیاز دارد. اما ناسا و اسپیس ایکس میخواهند، در سالهای پیش رو گام بر روی سیاره مریخ بگذارند.
با تمام این تفاسیر، طرح پیشنهادی موردنظر حتی در حد یک طرح مفهومی هم ارزشمند است. چراکه نشان میدهد، حفظ و بهبود میزان باقیمانده جو مریخ، تا چه میزان واقعبینانه است.
.
منبع: engadget
نوشته طرح پیشنهادی ناسا برای محافظت از جو مریخ با سپر مغناطیسی اولین بار در تکرا – اخبار روز تکنولوژی پدیدار شد.
Source: تکرا